Audit Data Collection Standard voor Douane

 

De ISO Audit Data Collection Standard (ADCS) is een internationaal standaardisatie-initiatief van de International Standards Organisation (ISO) voor het standaardiseren van de gegevens die nodig zijn voor de financiële audit. Digitect heeft hieraan actief bijgedragen middels de deelname van directeur Frans van Basten in de betreffende normcommissie van NEN.

Een 14-tal landen zijn hierbij betrokken, waar onder China (de initiatiefnemer), Amerika, Japan, Rusland, landen van het Nordic Smart Government (Zweden, Denemarken, Finland etc.) en Nederland. In de ontwikkeling hebben niet alleen accountantskantoren, universiteiten en Belastingdienst/Douane geanticipeerd. Grote softwarebedrijven zoals SAP en Oracle zijn ook hierbij betrokken. Het ontwikkelingsproces is gestart in 2014. De publicatie van de eerste versie van de standaard (ISO-21378) was in november 2019. De verwachting is groot dat grote ERP-leveranciers dit implementeren, alleen al om op de markt te kunnen blijven in China. China gaat dit namelijk verplichten.

Douane extensie

Het afgelopen najaar hebben de Nederlandse Douane én Digitect een extensie gedefinieerd op deze standaard. De douane extensie is bedoeld om naast de rapportage van de financiële gegevens, ook de goederenbewegingen te rapporteren en die te relateren aan de douaneaangiftes. Een grote stap voorwaarts in het geautomatiseerd en versneld doen van controles en standaard analyses.

Digitect heeft de gehele ADCS gemodelleerd en ingevoerd in EC-Design en daar de douane extensie aan toegevoegd. Hierdoor is een set van éénduidige specificaties tot stand gekomen, zowel functioneel als technisch (Flat File-, XML-Schema-, JSON-Schema-definities).

Proof of Concept

De specificaties zijn de basis voor een Pilot die aan het begin van het nieuwe jaar 2020 van start gaat!

De Douane heeft inmiddels contact gelegd met diverse grote bedrijven en softwareleveranciers om ze te interesseren voor deelname aan deze pilot. Ook worden andere landen betrokken bij deze ontwikkeling.

De specificaties zijn zeker te weten nog niet in beton gegoten” aldus Richard van ’t Hof, IT-auditor van de Douane. Mede omdat de specificaties modelmatig vastliggen in EC-Design is het naar behoefte aanpassen zonder al te veel (handmatige) moeite uit te voeren.

Een mooi project om aan mee te werken en om 2020 mee te beginnen” aldus Frans van Basten van Digitect.